Duel Akademija

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

+3
SONE CAR
Ruki
Yami Yugi
7 posters

  Za totalne početnike - pravila igre.

  Yami Yugi
  Yami Yugi
  Veliki Faraon!
  Veliki Faraon!

  Muški Broj poruka : 92
  Godina : 27
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 27.01.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od Yami Yugi Uto Jan 27, 2009 6:06 pm

  * U Yu-Gi-Oh kartaškoj igri dva igrača se sreću u borbi koja se sastoji iz tri dvoboja. U igri učestvuju čudovišta (monsters) podeljena na razlićite tipove, svaki od njih sa svojim prednostima i manama. Igrači mogu još da koriste magične karte (Magic/Spell cards), postavljaju zamke (Trap cards) , menjaju borbeni teren (Duel Field), čak mogu i da kombinuju dva čudovišta u jedno. Potrebno je mnogo iskustva, sreće i strategije da bi se pobedio protivnik.


  CILJ IGRE


  * Jedan Yu-Gi-Oh! meč sastoji se iz 3 dvoboja. Svaki dvoboj može završiti pobedom, porazom ili nerešenim rezultatom. Cilj igre je naravno pobediti svog protivnika. Pobednik meča je igrač koji:- ima više dobijenih dvoboja Nerešeno se proglašava ako su rezultati 3 dvoboja - 1 pobeda, 1 poraz, 1 nerešeno ili- 3 nerešena dvoboja


  KAKO POBEDITI U DUELU


  * Rezultat dvoboja određuje se prema sledećim službenim pravilima: - svaki igrač započinje dvoboj sa 8000 životnih poena (life-points)- život se smanjuje kao rezultat računanja štete posle borbe. Ukoliko smanjiš protivnikov život na 0, pobedio si!- ukoliko ti i tvoj protivnik istovremeno padnete na 0 života, dvoboj se proglašava nerešenim (draw).- ukoliko deck bilo kog od igrača tokom dvoboja ostane bez karata, prvi igrač koji više ne može vući kartu gubi dvoboj.

  * - Ukoliko u bilo kojem trenutku tokom dvoboja u ruci držiš sve sledeće karte, automatski pobeđuješ u tom dvoboju:


  -Right Leg of The Forbidden One

  -Left Leg of The Forbidden One

  -Right Arm of The Forbidden One

  -Left Leg of The Forbidden One

  -Exodia The Forbidden One

  Napomena: Ti i tvoj protivnik možete igrati meč u neku od karata koju ste prethodno izdvojili i odredili kao ulog. To će borbu svakako učiniti zanimljivijom ali ovo nemoj činiti ukoliko nemaš više od 40 karata u decku. I imaj u vidu staru izreku: „Nemoj se kladiti u nešto što nisi spreman da izgubiš.“

  ZAPOčINJANJE BORBE


  * Deck(spil) koji koristiš za borbu mora sadržati najmanje 40 karata. Nasuprot minimalnom limitu deck može sadržati koliko god karti želiš.- uz deck koji koristiš u dvoboju, možeš imati i 15 karata u posebnom decku koji se zove side-deck. - iz side-decka ne možeš da vučeš karte tokom dvoboja. On služi da bi između dvoboja, po želji, menjao karte sa glavnim deckom u cilju promene strategije. Nakon menjanja karata glavni deck mora imati isti broj karata kao i kada si započeo meč. Side-deck mora sadržati tačno 15 karata.- fusion deck služi za čuvanje Fusion (kombinovanih) čudovišta i ne ubraja se u limit od 40 karata glavnog decka.


  Napomena: U svim mečevima, deck i side-deck zajedno ne smeju sadržati više od 3 kopije bilo koje karte.

  Početak dvoboja: Svaki dvoboj počinje mešanjem karata deck-a, a protivnik ga seče.- ukoliko vam je ovo prvi dvoboj u meču, odlučite ko kreće prvi bacanjem novčića. Onaj ko pobedi u bacanju novčića ima pravo odlučiti želi li igrati prvi ili drugi. Ukoliko je dvoboj nerešen, baca se novčić kako bi se ustanovilo ko kreće prvi u sledećem dvoboju.- svaki igrač vuče 5 karata sa vrha svog decka. Kada su svi povukli početnih 5 karata, dvoboj može da počne.

  Napomena: Tvoj protivnik sme da zna sadržaj tvog groblja i broj karti u rukama.

  IZRAZI TOKOM IGRE


  * Activate – Kada koristiš efekt Magic/Spell karte, Trap karte ili efekt karte čudovišta, ti “aktiviraš” efekt karte. Aktiviranje karte se odmah izvršava.

  * Set – čin stavljanja karte licem prema dole u polje igranja naziva se “Set”. Efekt Set karte se ne aktivira odmah. Isto tako, Set karta čudovišta se ne smatra prizvanom sve dok je ne okreneš licem prema gore. Set karta čudovišta mora se postaviti VODORAVNO u obrambenom položaju, licem prema dole (karte čudovišta prizvane normalno postavljaju se VERTIKALNO u napadačkom položaju, licem prema gore). Set Magic i Trap karte se postavljaju vodoravno na polje igranja.Destroyed – Uništene karte odlaze na groblje (Graveyard), koje se nalazi kraj vašeg decka za igranje.


  VRSTE KARATA


  * KARTE čUDOVIšTA-Najjednostavnija upotreba čudovišta je da napadaju tvog protivnika. Snaga čudovišta označena je brojem zvezdica (level) gore desno na karti. Njegov napad (ATK) i odbrana (DEF) nalaze se u donjem desnom uglu. Isto tako, zapamtite da tekst na karti koji je napisan ukoso nema nikakvog uticaja na igru. Karte čudovišta su žUTE boje.

  * FUSION (KOMBINOVANA) čUDOVIšTA -Ako imaš kartu "Polymerizaton" i Monster-e potrebne za stvaranje kombinovanog čudovišta, na borbenom tereni ili u ruci, možeš izvesti kombinovanje kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajući kartu "Polymerization". Tada kombinovano čudovište (Fusion Monster) iz Fusion Deck-a stavljaš na borbeni teren (licem okrenutim prema gore) u napadačku (vertikalnu) ili odbrambenu (horizontalnu) poziciju. Dva (ili više) čudovišta koja su iskorišćena za kombinovanje, kao i karta "Polymerization" se bacaju na groblje.

  * OBREDNA (RITUAL) čUDOVIšTA -Ako imaš obredno čudovište i određenu obrednu kartu (za to čudovište), na borbenom terenu ili u ruci, kao i potrebna čudovišta za žrtvovanje (Tribute), možeš izvesti obred kao specijalno prizivanje (Special Summon) aktivirajući obrednu kartu. Prati instrukcije ištampane na toj karti. čudovišta koja su iskorištena za žrtvovanje, kao i obredna karta su uništena.

  * EFEKT MONSTER KARTE-Karte koje izazivaju magične efekte na kartama čudovišta nazivaju se efekt karte. Efekt karte su NARANDžASTE boje.

  * EFEKT FLIP KARTE -Efekt ove vrste karte čudovišta se događa kada okreneš kartu koja je licem prema dole licem prema gore. Efekt ove karte se događa čak i ako je karta okrenuta kao rezultat magic ili trap karte, ili efekta neke druge karte čudovišta. Ukoliko je Flip čudovište uništeno nakon okretanja, njegov Flip efekt se dešava pre nego što je karta uništena.Ostali efekti uglavnom su aktivni dok je karta čudovišta okrenuta licem prema gore i nalazi se u igri. Za bolje razumevanje određenog efekta, sledite uputstva na karti.


  Napomena: Ako je Flip Effect čudovište prizvano Normal Summon-om umesto Set-om njegov efekat se NE aktivira.


  * MAGIC/SPELL KARTE -Postoje različiti tipovi Magic/Spell karata. One mogu biti aktivirane ili setovane tokom tvoje Main faze. Jedini izuzetak ovog pravila su Quick-Play Magic karte. Magic karte su ZELENE boje. Jednom kada aktiviraš Magic kartu, nakon što se dogodi njen efekat, ona je uništena. Osim ako se radi o Equip, Field ili karti sa Continous ikonom, u tom slučaju karta ostaje na polju.


  Napomena: Magic karte su isto što i Spell karte, razlikuju se samo po mestu proizvodnje, i obe vrste su legalne na turnirima.


  * EQUIP MAGIC/SPELL KARTE - Naoružavanje čudovištaEquip Magic karte ostaju u igri, i omogućuju ti da pojačaš određenu vrstu čudovišta u igri. Equip Magic karte možeš igrati samo na čudovišta okrenuta licem prema gore, nezavisno jesu li tvoja ili protivnivnikova. Kad odigraš ovu vrstu karte, postavi je tako da se nalazi jednim delom ispod čudovišta kojeg želiš opremiti ovom vrstom karte.

  * FIELD MAGIC/SPELL KARTE Field Magic karte ostaju u igri, i one “menjaju” mesto na kojem se odvija dvoboj, daju razne dodatne sposobnosti određenim vrstama čudovišta, ili oslabljuju druge vrste čudovišta. Njih postavljaš u Field Magic zonu na podlozi za igru. U igri se istovremeno može nalaziti samo jedna Field Magic karta. Ukoliko staviš Field Magic kartu u igru, ne možeš staviti novu, dok protivnik ne stavi svoju (i time pošalje tvoju Field Magic kartu u graveyard, budući da – kako smo već rekli – samo jedna može biti u igri), ili ukoliko sam ne uništiš svoju Field Magic kartu efektom tvojih karata.

  * TRAP KARTE -Ove karte možeš postaviti (Set) na polje, i aktivirati ih u bilo koje vreme nakon početka sledećeg poteza, ukoliko su uslovi za aktiviranje Trap karte ispunjeni. Trap karte su LJUBIčASTE boje. Nakon što aktiviraš Trap karte one su uništene, osim ako se radi o karti sa Continous ikonom (karta sa nastavljajućim dejstvom).


  FAZE IGRANJA


  * Potez – Igranje dvoboja sastoji se od naizmeničnih poteza. Svaki igračev potez se sastoji od 6 faza igranja.

  * Faza – Faze određuju koje se akcije smeju igrati tokom poteza igrača.

  * Step – Podkategorija faze, koristi se samo tokom borbe.
  * A. DRAW FAZA Tokom ove faze, moraš vući jednu kartu sa vrha svog Decka. Ukoliko igrač nema karata u Decku i ne može vući kartu, proglašava se gubitnikom dvoboja.

  * B. STANDBY FAZA Ukoliko u igri (na polju) imate karte na kojima je navedeno da se koriste tokom ove faze, onda ih morate ikoristiti u ovoj fazi, dakle pre ulaska u Main fazu.

  * C. MAIN FAZA - Tokom ove faze možeš odigrati:


  - Normal Summon ili Set jedne Monster karte

  - aktivirati ili postaviti (Set) Magic karte

  - postaviti (Set) Trap karte

  Zapamtite da ne smete preći granicu od pet karata u Monster Card Zone ili Magic & Trap Card Zone. Tokom ove faze, možete promeniti Attack ili Defense položaj karata čudovišta stavljenih u igru tokom prošlog poteza. Položaj jedne karte tokom tvog poteza se sme promeniti samo jednom, i to tokom Main faze 1 ili Main faze 2. Ne smeš promeniti Battle položaj (Attack ili Defense) karte koju si odigrao u istom potezu. Na kraju Main faze 1 odlučuješ hoćeš li krenuti u Battle fazu, ili End fazu. Igrač koji započinje igru ne može ući u Battle fazu u svom prvom potezu, ali to može učiniti igrač koji igra drugi.

  Summon ili Set karte čudovišta

  U toku obe Main faze imaš pravo samo jednom da prizoveš ili setuješ čudovište.Da prizoveš (Summon) kartu čudovišta, izaberi kartu čudovišta iz tvoje ruke, i stavi je licem prema gore vertikalno (Attack position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja. Ukoliko želiš postaviti (Set) kartu čudovišta, izaberi Monster kartu iz tvoje ruke, i stavi je licem prema dole vodoravno (Defense position) na otvoreno Monster card mesto na tvojoj strani polja.

  Normal Summon

  Prizivanje čudovišta bez upotrebe efekta drugih karata zove se Normal Summon (normalno prizivanje). Tokom tvog poteza, možeš iskoristiti samo jedan Normal Summon. Postavljanje tvojih čudovišta (Set) licem prema dole u Defense position nije Normal Summon.Ukoliko prizivaš čudovišta Levela 5 ili više (broj zvjezdica u gornjem desnom uglu), moraš žrtvovati jedno ili više čudovište u igri kao Tribute. Ukoliko želiš prizvati čudovište 5. ili 6. Levela, moraš žrtvovati jedno čudovište, a ukoliko želiš prizvati čudovište Levela 7 ili više, moraš žrtvovati dva čudovišta. Moraš žrtvovati čudovišta čak i ako Level 5 (ili više) čudovište postavljaš (Set) u igru.

  Flip Summon

  Menjanje položaja, iz vodoravnog licem prema dole Defense položaja u Attack položaj vertikalno licem prema gore, zove se flip. Karti čudovišta koju si postavio u Defense položaj ne možeš promeniti položaj u istom potezu. No, promena položaja (Flip) se ne računa kao Normal Summon, tako da možeš normalno prizvati čudovište tokom svog poteza, i upotrebiti jedan ili više Flip Summona na čudovištima koje si postavio u igru u prieđašnjim potezima.

  Special Summon

  Posebno prizivanjeKada ti Magic, Trap ili Monster Effect karte omoguće da prizoveš čudovište, to prizivanje se zove Special Summon. Special Summon se ne računa kao Normal Summon, i možeš ga izvesti koliko god puta ti karte koje ga omogućavaju dopuštaju.

  Aktiviranje i Postavljanje Magic & Trap karata

  Za razliku od karata čudovišta, Magic/Spell i Trap karata možeš uvesti u igru koliko god želiš, pod uslovom da imaš mesta u Magic & Trap zoni igranja. Equip Magic karte se isto računaju kao da zauzimaju mesto u Magic & Trap zoni igranja. Magic karta može biti aktivirana (licem prema gore) ili Set licem prema dole. Kada je Magic karta okrenuta licem prema gore, automatski je aktivirana. Trap karte se postavljaju u igru licem prema dole (Set). Za korišćenje Magic i Trap karata, koristite uputstva na njima.

  Napomena: Određene Magic i Trap karte ti daju kontrolu nad protivnikovim čudovištem. Kada se ovo dogodi to čudovište premeštaš u svoje polje. Ako preuzimaš kontrolu nad čudovištem koje je bilo okrenuto licem dole, a uz to ima flip efekat, taj efekat se odmah dešava i to u tvoju korist.


  * D. BATTLE FAZA


  Start Step

  Objavi da ulaziš u Battle Fazu. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

  Battle Step

  Izaberi jedno čudovište s kojim nameravaš napadati, i izaberi jedno protivničko čudovište koje želiš napasti. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

  Damage Step

  Izračunaj štetu koju čine čudovišta koja si odredio. Ukoliko čudovište ima Flip Effect, njegov efekt se dešava nakon računanja štete. Efekt ne može delovati na monstere koji su već uništeni. Tokom Damage stepa, dozvoljeno je igranje samo Quick Play Magic i Trap karata koje menjaju napad (ATK) ili odbranu (DEF) određenog čudovišta. Te karte se mogu igrati samo pre izračunavanja štete.

  End Step

  Reši sve borbe ponavljajući Battle i Damage step koliko god puta je potrebno, i tada najavi tvoj kraj End Step Battle faze. Ti i tvoj protivnik možete igrati Quick Play Magic i/ili Trap karte.

  Napomena: Svako čudovište može napasti samo jednom tokom poteza. Jednom kada čudovište napadne, ne možeš ga promeniti u Defense položaj u istom potezu.

  IZRAčUNAVANJE šTETE

  Imaj u vidu, odbrambeni položaj = vodoravno, napadački položaj = vertikalno.

  1. Kada je protivničko čudovište u Attack položaju

  Kada je protivnički monster u Attack položaju (licem prema gore vertikalno), uporedi Attack (ATK) oba čudovišta:


  * - Napadačevi ATK bodovi > Protivnički ATK bodovi.Protivničko čudovište je uništeno. Oduzmi ATK bodove protivničkog čudovišta od ATK bodova čudovišta koje je napalo. Razlika se oduzima od broja protivnikovih životnih poena.

  * - Napadačevi ATK bodovi = Protivnički ATK bodovi.Oba čudovišta su uništena. Niko ne gubi život.

  * - Napadačevi ATK bodovi <>


  2. Kada je protivničko čudovište u Defense položaju

  Kada je protivnički monster u Defense položaju (licem dole vodoravno), uporedi Attack (ATK) sa Defense (DEF) protivničkog monstera:


  * - Napadačevi ATK bodovi > Protivnički DEF bodovi.Protivničko čudovište je uništeno. Niko ne gubi život.

  * - Napadačevi ATK bodovi = Protivnički DEF bodovi.Ni jedno čudovište nije uništeno. Niko ne gubi život.

  * - Napadačevi ATK bodovi <>
  * E. MAIN FAZA 2 Nakon što se Battle faza završi, ulaziš u Main fazu 2. Kao i u Main fazi 1, možeš igrati karte čudovišta, Magic i/ili Trap karte. Zapamti da je dozvoljeno menjati Attack i Defense položaj čudovišta i normalno prizvati ili setovati čudovište samo jednom po potezu. Isto tako, zapamti da ne smeš preći granicu od 5 karata u Monster Card zoni ili Magic&Trap Card zoni.

  * F. END FAZA Najavi kraj tvog poteza. Ukoliko u ruci imaš više od 6 karata, odloži karte po tvom izboru u Graveyard tako da imaš samo 6 karata u ruci. Protivnik tada započinje svoj potez sa svojom Draw fazom.
  Ruki
  Ruki
  Novajlija
  Novajlija

  Ženski Broj poruka : 9
  Godina : 26
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 27.01.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od Ruki Sre Jan 28, 2009 12:47 am

  Hvala za ovo...! Potrebni su mi kao pocetnik... Embarassed
  SONE CAR
  SONE CAR
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 47
  Godina : 25
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 27.01.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od SONE CAR Sre Jan 28, 2009 5:28 pm

  nemoj misliti da si pocetnik al koliko ti je trebalo da napises ?
  ToXic
  ToXic
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 3
  Godina : 26
  Location : Makedonija
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 03.02.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od ToXic Uto Feb 03, 2009 11:02 pm

  -Right Leg of The Forbidden One

  -Left Leg of The Forbidden One

  -Right Arm of The Forbidden One

  -Left Leg of The Forbidden One

  -Exodia The Forbidden One
  je Exodius
  ili kako mu bilo ime?
  al mislim kad sam gledao Crtani film Da Exsodus moze bit pobedzeni.
  RafaeL
  RafaeL
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 39
  Godina : 31
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 28.01.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od RafaeL Čet Feb 05, 2009 5:09 am

  exodius nie isto shto i exodija ! exodius je monster koji se koristi u nekim exodia shpilowima,bash kao i exodia necros,al po meni onu su gubljenje wremena u exodia deck-owima...
  ChR
  ChR
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 6
  Godina : 65
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 24.12.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od ChR Čet Dec 24, 2009 4:49 pm

  pozdrav Smile
  janfilip
  janfilip
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 5
  Godina : 24
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 20.05.2010

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od janfilip Čet Maj 20, 2010 10:27 am

  ja nezanm kako da se registrujem
  ChR
  ChR
  Novajlija
  Novajlija

  Muški Broj poruka : 6
  Godina : 65
  Skil :
  Za totalne početnike - pravila igre. Left_bar_bleue0 / 1000 / 100Za totalne početnike - pravila igre. Right_bar_bleue

  Datum upisa : 24.12.2009

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od ChR Čet Maj 20, 2010 11:13 am

  Gde? Imas pm

  Sponsored content

  Za totalne početnike - pravila igre. Empty Re: Za totalne početnike - pravila igre.

  Počalji od Sponsored content


   Sada je Čet Avg 05, 2021 8:32 am